green auto logo

Moment dificil – Am facut accidet cu un biciclist.

Bicicliștii joacă un rol semnificativ în peisajul traficului urban și rural. Fiind vulnerabili și expuși la riscuri mai mari decât ceilalți participanți la trafic, este crucial să le acordăm atenția cuvenită pentru a asigura siguranța lor și a noastră.

În primul rând, bicicliștii sunt mai puțin protejați decât șoferii de mașini sau motocicliști în cazul unui accident. Ei nu beneficiază de caroserii solide sau de alte măsuri de protecție, ceea ce îi face mai expuși la leziuni grave în cazul unei coliziuni.

În al doilea rând, bicicliștii sunt mai greu de observat în trafic din cauza dimensiunilor și vitezei lor reduse. Uneori, pot fi în unghiul mort al șoferului sau pot apărea brusc în trafic, fiind mai greu de anticipat. Prin urmare, fiind atenți la bicicliști, putem evita situațiile periculoase și putem preveni accidentele.

În plus, respectarea bicicliștilor în trafic contribuie la crearea unui mediu rutier mai prietenos și mai sigur pentru toți participanții. Acordarea spațiului necesar și respectarea distanței laterale atunci când îi depășim este esențială pentru a le oferi siguranța și confortul de care au nevoie.Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ este benefică pentru mediu și pentru sănătatea noastră, încurajând un stil de viață activ și durabil.

În concluzie, fiind atenți la bicicliști în trafic, demonstrăm respect față de viața și siguranța lor. Acordându-le prioritate și respectând regulile de circulație, putem contribui la prevenirea accidentelor și la crearea unui mediu rutier mai sigur și mai prietenos pentru toți participanții. Prin aceste acțiuni, promovăm o coexistență armonioasă între bicicliști și ceilalți participanți la trafic.

COD PENAL – Articolul 338

Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.

(3) Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:

a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;

d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Distribuie articol

Urmărește-ne pe YouTube!